Hanghaard

Met een hanghaard wordt een soort openhaard bedoeld die is opgehangen aan de muur of het plafond. In de meeste gevallen is een hanghaard aan drie of vier zijden voorzien van glas waardoor men van alle kanten van het fascinerende vlammenspel kan genieten. In verband met het gewicht zijn de meeste hanghaarden alleen op gas verkrijgbaar. Houtblokken zouden te zwaar kunnen zijn waardoor de hanghaard minder veilig zou worden. (haard accessoires)

overstappen banner

Een voordeel van een hanghaard is dat het toestel geen vloerruimte inneemt. Een hanghaard kan daarom uitstekend worden toegepast om een zithoek extra knus te maken of om een serre mee te verwarmen. In de hanghaarden op gas zijn bijna altijd namaak hotblokken aangebracht waardoor het lijkt alsof er een echt houtvuurbrand.

Om het gebruiksgemak nog meer te vergroten zijn een aantal modellen van de hanghaard uitgerust met een handige afstandsbediening. Voor het instellen van een gewenste temperatuur of een vlammenpracht kan men gewoon in zijn of haar luie stoel blijven zitten.

In de handel zijn er kant-en-klare hanghaarden verkrijgbaar maar ook modellen die men, in de vorm van en bouwpakket, kan aanschaffen en zelf dient te monteren. Heeft men hiervoor onvoldoende kennis dan doet men er goed aan een deskundige om hulp te vragen. Het werken met gas kan, bij incorrecte installatie, gevaar opleveren voor gezondheid en de veiligheid.

Hanghaarden zijn in veel verschillende uitvoeringen en modellen op de markt gebracht naast hanghaarden die gesloten worden gestookt zijn er ook open varianten te koop en er zijn tegenwoordig zelfs exemplaren verkrijgbaar die zowel open als dicht gebruikt mogen worden.

samenom banner