Helofytenfilter

Water hergebruiken met een helofytenfilter

Een eenvoudige manier voor reiniging van water zodat het hergebruikt kan worden is het gebruik van een helofytenfilter. Het water verandert niet in zuiver drinkwater maar kan wel prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld de tuin of de visvijver. Een helofytenfilter is eenvoudig zelf te maken.

overstappen banner

 

HelofytenfilterHet maken van een Helofytenfilter

Het meest eenvoudige helofytenfilter wordt gemaakt met een bak, zand, grind en riet, Dit geheel noemt men een moeras, Terwijl het water tussen de planten doorstroomt wordt het gereinigd. Bij het verticaal helofytenfilter zakt vervuild water door een met fijn zand gevuld filter, na een paar dagen komt het water er schoon en helder uit, zelfs uw eigen huishoudelijk afvalwater. De waterbesparing wordt door het helofytenfilter enorm. In plaats van afwaswater, schoonmaak- en dweilwater weg te gooien kan het op een eenvoudige manier gereinigd en hergebruikt worden. Ook al kunt u het niet als drinkwater gebruiken voor het milieu en uw eventuele visvijver is het zuivere water heel wat gezonder.

 

Helofytenfilter bacteriën

De bacteriën die in de bodem van het helofytenfilter leven zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor de reiniging van het water. Het riet in het “moeras” zorgt dat er zuurstof bij de bacteriën komt waardoor deze kunnen overleven. De bacteriën zetten de afvalstoffen om in voedingsstoffen voor zichzelf en het riet waardoor een natuurlijk zuiverend proces ontstaat. Hoe groot u het helofytenfilter maakt ligt aan uzelf en de hoeveelheid water u nodig heeft. Uw tuin en grasveld zullen welig tieren bij het zuivere water terwijl uw waterverbruik steeds lager en dus goedkoper wordt.

samenom banner