Hoekhaard

Niet elke ruimte leent zioch voor het plaatsen van een haard tegen een rechte muur. Soms zijn de muren die hiervoor gebruikt zouden kunnen worden gewoonweg niet lang genoeg. Wanneer men toch een haard in een dergelijke ruimte wil plaatsen is een zogenaamde hoekhaard een ideale oplossing.

overstappen banner

Door een hoekhaard te gebruiken kan men niet alleen op plaatsen een haard neerzetten die daar eigenlijk te krap voor zijn. Bovendien bespaart men ruimte door een, vaak nutteloze hoek met de hoekhaard te vullen. Indien men een gewone haard in een hoek zou plaatsen dan zou men een loze ruimte achter de haard gaan creƫren. Deze ruimte is een ideale plaats voor stof en vuil terwijl men er niet of nauwelijks bij kan komen om schoon te maken.

Net als een heleboel andere haarden en kachel zijn er hoekhaarden op de markt gebracht die op allerlei brandstoffen werken zoals bijvoorbeeld hout, gas of elektriciteit. Afhankelijk van de aanwezigheid van een afvoerkanaal voor de verbrandingsgassen kan men uit al deze verschillende mogelijkheden kiezen. Een hoekhaard die op elektriciteit werkt kan natuurlijk op meer plaatsen worden neergezet dan een hoekhaard die moet worden aangesloten op een schoorsteen.

Wanneer men een hoekhaard plaatst of laat plaatsen dient men rekening te houden met dezelfde regels als die er gelden voor het installeren en gebruiken van een gewone haard of kachel die eenzelfde brandstof gebruikt. Voorzichtigheid is altijd geboden dus ook bij het gebruik van een hoekhaard. Men werkt namelijk met vuur en in veel gevallen met brandstoffen waardoor een ongeluk in een klein hoekje kan zitten.

samenom banner