Hout kopen

Hout kopen kan op allerlei plaatsen, afhankelijk van het doel waarvoor men het hout nodig heeft natuurlijk. Hout waarmee men wil gaan bouwen kan men het beste betrekken van een houthandel of een bouwmarkt. Voor tuinhout kan men eveneens terecht in een tuincentrum, Voor brandhout geldt dat men ook nog bij natuurbeheerders en bosbeheerders terecht kan.

overstappen banner

Wat de prijs is die men voor hout moet betalen is eveneens afhankelijk van het doel van de aankoop. Hout dat als bouwmateriaal moet dienen in de meeste gevallen aanzienlijk duurder uitvallen dan hout dat in een haard of kachel zal belanden om daar te worden verbrand.

Hout kan worden verkocht in de vorm van onder andere planken, balken en palen meestal voor het gebruik in de bouw. Wanneer het hout als brandstof moet dienen zal het in stammen, blokken of snippers worden verkocht. Men kan ook houtresten kopen die zijn verwerkt in bijvoorbeeld vezelplaat of haardblokken.

Elke houtsoort heeft eigen eigenschappen en daardoor ook specifieke voor- en nadelen. Zo is eikenhout hard en kan dus zowel goed worden gebruikt in de bouw als voor het stoken in een kachel of haard. Het hout is duurzaam en daardoor zal de prijs aanzienlijk hoger liggen dan die van een zachtere houtsoort zoals bijvoorbeeld vurenhout.

Naast onbehandeld hout is er ook hout te koop dat is voorzien van een impregneermiddel of een beschermingsmiddel tegen bijvoorbeeld houtrot of schimmelvorming op het hout. Dit behandelde hout mag echter niet worden gebruikt als brandstof in een haard of kachel omdat er dan tijdens de verbranding schadelijke stoffen kunnen worden gevormd.

samenom banner