Hout verwarming gebruiken
Al duizenden jaren lang wordt er door mensen hout gebruikt als brandstof voor verwarming. In het begin sprokkelde men hout in het bos en legde hier dan een open vuur van aan. Later werd het vuur gestookt in een haard (een stookplaats in huis). Pas veel later kwamen de kachels en haarden zoals men die tegenwoordig nog kent. Verwarmingstoestellen waarin hout wordt gelegd of door middel van verbranding te zorgen voor de verwarming van een woning of ruimte.
Hout verwarming in de 20e eeuw
In de jaren zestig van de vorige eeuw deed de centrale verwarming zijn in trede in de Nederlandse huishoudens. Het gebruik van hout als brandstof voor een kachel of haard liep hierdoor langzaam terug. Vandaag de dag hebben de meeste huishoudens in ons land dan ook een centrale verwarming. Wanneer men een kachel of een haard heeft dan is dit meestal om een bepaalde sfeer te creëren of om te besparen op de energierekening. De aanwezigheid van een kachel of haard is vaak gecombineerd met een centrale verwarming.
Hout verwarming en het milieu
Voor het milieu is het gebruik van hout a brandstof CO2 neutraal terwijl de centrale verwarming vaak zorgt voor een aanzienlijke uitstoot van dit broeikasgas. Niet alleen stoot de cv-ketel kooldioxidegas uit maar gebeurt dit ook wanneer er elektriciteit wordt opgewekt die nodig is bij het functioneren van de centrale verwarming.
Hout verwarming vergt extra arbeid
Het stoken van hout in een haard of kachel levert in de meeste gevallen extra arbeid op. Voordat men het hout in de kachel of haard kan leggen moet het vaak op maat worden gezaagd of gehakt. Dit terwijl men bij een centrale verwarming alleen de thermostaat hoeft in te stellen op de gewenste temperatuur. Hier staat wel tegenover dat de kosten voor het gebruik van een centrale verwarming aanzienlijk meer kosten met zich meebrengt dan het stoken van een houthaard of –kachel.