Houtkachel allesbrander

Een allesbrander is een houtkachel maar het omgekeerde hoeft niet altijd op te gaan. Een houtkachel is namelijk niet altijd een allesbrander. In een allesbrander kan men namelijk ook kolen als brandstof gebruiken terwijl dit in een houtkachel niet mogelijk is.

overstappen banner

De naam allesbrander is in feite dus ook niet juist tegenwoordig. Toen vroeger alleen hout en kolen als brandstoffen voor kachels voor handen waren klopte deze benaming uiteraard nog wel. Tegenwoordig echter kunnen kachels ook door middel van bijvoorbeeld gas of olie worden gestookt. Deze brandstoffen kunnen onmogelijk gebruikt worden in een allesbrander. Het is evenmin aan te raden om in een allesbrander restafval zoals plastic of papier te verbranden. Er kunnen dan namelijk schadelijke stoffen vrijkomen die naast gezondheidsrisico’s ook schade aan het milieu kunnen toebrengen.

Doordat de allesbrander, in vergelijking met de gewone houtkachel, ook kolen kan verbranden om warmte op te wekken kan men hiermee meer op de energiekosten besparen. De keuze uit brandstoffen in namelijk groter waardoor men gemakkelijker de goedkoopste brandstof kan kiezen van dat moment.

Zowel bij de verbranding van hout als van kolen komen er bij de verbranding rook en verbrandingsgassen vrij die door middel van een rookgasafvoer of schoorsteen naar buiten moeten worden afgevoerd. Er is dus voor beide soorten kachels een afvoerkanaal nodig waardoor de plaatsing van deze kachels beperkter wordt. In tegenstelling tot vrijstaande kachels, kan men de allesbrander en de houtkachel niet overal in een ruimte neerzetten omdat er afvoerleidingen moeten worden aangebracht.

Door het gebruik van een allesbrander of een houtkachel hoeft de centrale verwarming minder vaak of minder lang te branden waardoor men kan besparen op de energierekening. Het verwarmen van een hele woning is echter vaak onmogelijk en bovendien kunnen de stookkosten dan juist hoger uitvallen dan die van een centrale verwarming.

samenom banner