Houtopslag

Houtopslag maken of huren?

Heb je al nagedacht over houtopslag? Hout dat men wil gaan gebruiken dient goed gedroogd te zijn en een vochtpercentage van minder dan 20 procent te hebben. Zou men namelijk vochtig hout gebruiken om te stoken dan is het niet alleen lastig om het vuur brandend te houden maar tevens zal er ook veel rook vrijkomen en de kolen nauwelijks gloeien.

overstappen banner

 

Hout laten drogen

Het is dus erg belangrijk dat men het brandhout eerst goed laat drogen en droog op kan slaan. Dit kan in een eenvoudige houtopslag die bestaat uit slechts enkele planken. Voorwaarde voor een goede opslag van hout is wel dat er geen vocht in kan komen door bijvoorbeeld regen of sneeuw. Wel moet er voldoende ventilatie van het hout plaats kunnen vinden zodat het vocht weg kan.

 

HoutopslagHoutopslag zelf maken is eenvoudig

Men kan een houtopslag zelf in elkaar zetten door wat oude planken te gebruiken of een houtopslag kopen in een bouwmarkt of tuincentrum. Deze laatste worden dan vaak als een soort bouwpakket geleverd en hoeft men alleen nog maar in elkaar te zetten. Belangrijk is bij het bouwen van een houtopslag wel dat het gebruikte materiaal geen vocht doorlaat. Een houtopslag die eveneens van hout is vervaardigd dient daarom goed te worden behandeld tegen vocht en regelmatig worden onderhouden. Kan er namelijk wel vocht in de houtopslag komen dan bestaat de kans dat er schimmel wordt gevormd of dat het hout gaat rotten.

Door bij het opstapelen van de houtblokken tussenruimtes te creƫren krijgt het vocht nog beter de kans om te ontsnappen uit het brandhout. Er vindt dan immers luchtcirculatie plaats tussen de blokken hout door wat het droogproces nog verder zal bevorderen.

samenom banner