Inbouw houtkachel

Wanneer een inbouw kachel, die gestookt wordt op hout, wordt geplaatst dan zal dit in een ombouw gebeuren. Een dergelijke ombouw wordt ook wel een boezem genoemd. Maar het is ook mogelijk om de inbouw houtkachel in een bestaande schouw te plaatsen of kan deze een reeds bestaande open haard gaan vervangen.

overstappen banner

Om een inbouw houtkachel te openen en te sluiten kan er gebruik worden gemaakt van zowel het liftdeur principe, waarbij de deur van de kachel recht naar boven zal worden geschoven wanneer deze wordt geopend, als ook een draaideur die naar links of recht kan opendraaien. Men kan dus, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en de situatie waarin de inbouw houtkachel dient te worden geplaatst, naar wens aanpassen.

Een groot voordeel van een inbouw houtkachel is dat men meer ruimte in het vertrek overhoudt om te kunnen gebruiken als bijvoorbeeld loopruimte. Zeker in wat kleiner ruimtes kan het inbouwen van een houtkachel een goede oplossing zijn. Is er dan ook al een schouw of open haard aanwezig dan maakt dit de keuze voor een inbouw houtkachel waarschijnlijk nog gemakkelijker.

Nadeel van een dergelijke kachel is dat de warmteafgifte meestal alleen maar afkomstig is van de voorzijde van de houtkachel. De andere zijden zijn immers ingebouwd waardoor de warmte moeilijker kan ontsnappen. Wanneer men voor de ombouw een materiaal gebruikt dat deze warmte op kan nemen en weer langzaam af kan geven dan is de mogelijkheid geschapen om gebruikt te maken van zogenaamde accumulatiewarmte in combinatie met de stralingswarmte die de kachel afgeeft creƫert men een optimaal gebruik van de warmte in het vertrek.

samenom banner