In een relatief beperkte ruimte waarin wel een schouw of een open haard aanwezig is kan men eenvoudig een inbouw kachel (laten) plaatsen. Op die manier heeft men toch de voordelen van een kachel maar hoeft hiervoor geen kostbare ruimte in te leveren. Voor grotere ruimtes kan men voor het inbouwen van een kachel een ombouw (laten) maken of eveneens een bestaande schouw of open haard gebruiken.
Er zijn allerlei soorten en maten inbouw kachel op de markt gebracht. Men kan bijvoorbeeld kiezen uit hout-, gas-, of kolenkachels maar evenwel voor elektrische modellen. Welk model men kiest hangt af van de persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden die een bepaalde ruimte biedt voor wat betreft het plaatsen van een inbouw kachel. Wanneer er namelijk geen rookgasafvoer aanwezig is kan een elektrische inbouw kachel wellicht een goede oplossing zijn.
De deuren die voor een inbouw kachel zitten kunnen, net als gewone deuren, scharnierend open gaan (zowel naar links als naar rechts). Heeft men echter een beperkte ruimte dan kan men misschien beter kiezen voor het liftprincipe waarbij de kacheldeur omhoog dient te worden geschoven wanneer de kachel moet worden geopend.
Een handige doe-het-zelver kan, met de nodige kennis, goede gereedschappen en het nodige lef, besluiten om het inbouwen van de kachel zelf te doen. Beschikt men zelf echter niet over deze eigenschappen en materialen dan is het aan te raden het karwei over te laten aan een deskundige. Wordt er een inbouwkachel op gas geplaatst dan is de installatie ervan zelfs verplicht door een erkende installateur aan te leggen.