Inlaatcombinatie werking

Wij laten je kennis maken met de inlaatcombinatie werking. Zoals de naam al zegt, is een inlaatcombinatie een combinatie van verschillende voorzieningen die men aantreft bij de inlaatzijde van een warmwater(voorraad)toestel. Een inlaatcombinatie dient dus in de koudwaterleiding te worden geplaatst en op een afstand die niet meer dan 1 meter mag bedragen vanaf het warmtetoestel gerekend.

overstappen banner

Inlaatcombinatie werking

Wanneer men een inlaatcombinatie in de stroomrichting bekijkt zal men zien dat deze bestaat uit: – een stopkraan, – een beproevingsaansluiting, – een keerklep, – een overstortaansluiting met een luchtonderbreking, – een ontlastklep, – een aftapaansluiting.

De stopkraan dient voor de afsluiting van het toestel wanneer er onderhoud aan moet worden gepleegd of de keerklep te kunnen testen. De beproevingsaansluiting is bedoeld om de werking van de keerklep te kunnen controleren. Deze keerklep moet namelijk voorkomen dat het verwarmde water terug in het leidingnet kan worden geperst.

De ontlastklep dient te voorkomen dat de druk in het toestel tot een gevaarlijke hoogte kan gaan stijgen. Bij een druk van zo’n 7 of 8 bar zal het overstortventiel worden geopend. Door middel van de overstortaansluiting zal dan net voldoende water worden geloosd om de druk weer onder deze waarde te laten zakken.

Door de luchtonderbreking wordt voorkomen dat de aansluiting op het riool direct verbonden kan worden met de waterleiding waardoor heveling mogelijk zou worden.

Grotere maten

De meeste inlaatcombinaties die op de markt worden gebracht hebben een nominale middellijn van ½”. In veel gevallen zijn deze echter niet voldoende groot voor deze toepassing hoewel de norm NEN-EN 1488 eveneens gericht is op deze grotere maten. Fabrikanten produceren ondanks alles toch maar mondjesmaat inlaatcombinatie die geschikt zijn voor de grotere maten.

samenom banner

2 commentaar

  1. Martin Bruggink
    • karel de parel