isolatiemateriaal

Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen op de markt. Van eenvoudige tubes die men in een zogenaamde spuit plaatst om daarmee kieren dicht te spuiten tot complete isolatie pakketten en isolatie platen. Alle isolatiematerialen hebben een doel gemeen, het verzorgen van een beter leefklimaat in de woning door een betere temperatuurregeling en verlaging van de energiekosten en CO2 uitstoot om het milieu te beschermen.

overstappen banner

Een huis kan letterlijk van boven tot onder geïsoleerd worden. Voor elk deel zijn isolatiematerialen verkrijgbaar. Voor binnen- en buiten, stenen onderdelen en houten onderdelen van het huis, leidingen en ramen. Het principe van isolatie is het vasthouden van lucht binnen het isolatiemateriaal. In de meeste gevallen wordt bij de beneden vloer, buitenmuren en het dak een dampremmende laag aangebracht om eventuele verdamping of condens buiten te houden. Bij kruipruimtes kan men ervoor kiezen om de onderkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte van isolatiemateriaal te voorzien.

Bij isolatiematerialen kan men kiezen uit natuurlijke, minerale en synthetische materialen. Sommige materialen zijn wat gebruiksvriendelijker, andere weer wat duurder. Een kostbaardere vorm van isoleren is het gebruik van natuurlijke materialen zoals kurk en kokos. De minerale isolatie is wat onvriendelijker in het gebruik. men moet bij verwerking beschermende kleding dragen. Steeds meer in opmars komt het synthetisch isolatiemateriaal vooral vanwege het lichte gewicht en gemakkelijk gebruik. Het meeste isolatiemateriaal is van nature onbrandbaar of is tegen brand behandeld. Bij aanschaf van isolatiemateriaal is de rendementwaarde belangrijk, hoe hoger de R-waarde hoe beter de isolatie.

samenom banner