Kachel schouw

Van oudsher werd er een schouw om een haard of kachel geplaatst om ervoor te zorgen dat er geen rook of roet in de kamer terecht zou kunnen komen. Vandaag de dag zijn de meeste woningen voorzien van een centrale verwarming waardoor een schouw, min of meer, in onbruik is geraakt. Toch wil dit niet zeggen dat er geen schouwen meer worden geplaatst. Het enige verschil met vroeger is dat men tegenwoordig een schouw rondom een kachel plaatst ter decoratie.

overstappen banner

Door het plaatsen van een schouw rondom een kachel kan men een mooiere compositie creƫren waardoor het vertrek een gezelligere uitstraling zal krijgen. Het materiaal waarvan de schouw is vervaardigd kan, samen met de soort kachel, een specifiek tafereel laten zien dat een echte blikvanger kan zijn.

Aangezien een kachel warmte voortbrengt dient men, bij het plaatsen van een schouw, hiermee rekening te houden. De keuze van het materiaal is hierbij erg belangrijk evenals de manier waarop de schouw is gebouwd. Men moet ervoor zorgen dat er niets brandbaar te dicht in de buurt van de kachel mag komen of dat er vuurspatten uit de kachel de schouw kunnen beschadigen.

Een schouw die bedoeld is om een kachel te omlijsten kan men niet alleen kant-en-klaar kopen maar ook op maat laten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn zelfs bouwpakketten in de handel waarvan men relatief eenvoudig een prachtige schouw kan bouwen. De echte doe-het-zelver zal echter kiezen om de schouw rondom de kachel helemaal zelf te ontwerpen en met eigen handen op te bouwen.

samenom banner