Kachel vervangen

Het vervangen van een kachel kan heel eenvoudig lijken maar toch dient men rekening te houden met een aantal zaken. Een belangrijk aspect bij het vervangen van een kachel is misschien wel de rookgasafvoer die in de ruimte aanwezig is. Niet alle afvoerkanalen zijn immers evengoed geschikt om verbrandingsgassen van een ander soort kachel af te voeren.

overstappen banner

Zo zal een rookgasafvoer die bestemd is voor het afvoeren van verbrandingsgassen van een gaskachel minder geschikt zijn voor de afvoer van roet en gassen die ontstaan bij de verbranding van hout. Voordat men een kachel gaat vervangen voor een exemplaar dat op een andere brandstof werkt dient men daarom eerst goed te informeren voor welke brandstof de afvoer geschikt is.

Zou men namelijk een gaskachel vervangen door een houtkachel terwijl de afvoer voor de verbrandingsgassen niet voldoet aan de daar aangestelde eisen dan kan deze verstopt raken of onvoldoende gassen afvoeren waardoor deze in de ruimte zullen belanden met alle vervelende gevolgen van dien. Natuurlijk kan men wel zonder enig probleem een kachel vervangen die gebruik maakt van brandstoffen door een exemplaar dat gebruik maakt van elektriciteit. Hiervoor heeft men namelijk geen afvoer nodig.

De redenen waarom een kachel wordt vervangen kan heel divers zijn zoals het willen overstappen op een milieuvriendelijkere of goedkopere brandstof. Maar ook het rendement van een kachel kan reden zijn tot het overgaan tot vervanging en een zuinigere kachel aan te schaffen. Een andere, niet te verwaarlozen, reden is dat de kachel niet langer voldoet aan de persoonlijke smaak van de eigenaar of dat men het interieur wil gaan veranderen.

samenom banner