Kachelpijp

Het goed functioneren van een kachel is niet alleen afhankelijk van de staat en het ontwerp van een kachel maar ook van de werking van de kachelpijp die op de kachel zit aangesloten. Werkt een kachelpijp namelijk niet naar behoren dan kunnen de verbrandingsgassen en het roet niet goed naar buiten worden afgevoerd.

overstappen banner

In het ergste geval kan dit leiden tot het ontstaan van een zogenaamde schoorsteenbrand of het optreden van een ernstige koolmonoxidevergiftiging. Het beste kan men daarom de installatie van een kachelpijp aan een deskundige overlaten. Dit geldt ook wanneer men rookkanaal wil aanbrengen waar de kachelpijp op aan zal sluiten. Verder is, voordat men met dit karwei begint, het inwinnen van goed advies zeker ook aan te raden.

Om de gassen en het roet uit een kachel af te kunnen voeren zijn er een aantal verschillende mogelijkheden zoals onder andere een dubbelwandige vaste rookgasafvoer, een enkelwandige roestvrijstalen kanaal, een flexibele rookgasafvoer en een concentrisch rookafvoerkanaal dat speciaal bedoeld is voor een gesloten gassysteem.

Aangezien elke kachel een uitgang heeft, voor verbrandingsgassen en roet, met een bepaalde diameter is het absoluut noodzakelijk dat men een passende kachelpijp hierop aansluit. Zou men dit immers niet doen dan zal er gas en roet door de kieren kunnen ontsnappen en in de ruimte terechtkomen. Dit komt de gezondheid van de gebruiker zeker niet ten goede en maakt het gebruik van de kachel erg onaantrekkelijk. Om een kachelpijp goed te laten afsluiten dient men ervoor te zorgen dat er geen kieren ontstaan tussen de kachel en de kachelpijp maar ook niet tussen de kachelpijp en het afvoerkanaal in bijvoorbeeld de schouw.

samenom banner