Kosten zonnepaneel

Een zonnepaneel met een oppervlak dat één vierkante meter (m2) bedraagt kost circa 700 euro. Hierbij heeft men alle spullen meegerekend die er nodig zijn om het systeem te kunnen laten werken. Men kan dan denken aan onder andere diverse stekkers en kabels. De installatie van een zonnepaneel kost gemiddeld ook nog eens zo’n 200 euro. Met gemiddeld wordt dan een goed toegankelijk schuin dak bedoeld. Wanneer men een groot systeem op een minder goed te bereiken plaats wil laten installeren zal dit de installatiekosten dus aanzienlijk kunnen verhogen.

overstappen banner

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is in principe een stuk goedkoper maar om optimaal te kunnen profiteren van het licht van de zon dient het paneel op schuine dragers te worden gemonteerd. Dit betekent dan natuurlijk weer meer kosten voor de aanschaf van de dragers.

Door steeds meer energieleveranciers worden er installaties aangeboden aan hun klanten om te leasen. Deze leaseregelingen kunnen in sommige gevallen fiscaal erg aantrekkelijk zijn. Iedereen die een zonnepaneel koopt kan bovendien nog eens in aanmerking komen voor diverse subsidies die door de overheid in het vooruitzicht zijn gesteld.

Als de zonnepanelen echter goed zijn afgesteld, kan een set van 4 panelen per jaar ongeveer 320 kWh aan elektriciteit opleveren. Dit komt dan neer op ongeveer 75 euro. Dit bedrag spaart men dan ieder jaar weer uit op de energienota’s. De opbrengsten zullen echter nog hoger uitvallen wanneer men gebruik gaat maken van de zogenaamde dag- en nachttarieven. Op de momenten dat het systeem stroom levert geldt namelijk het hogere dagtarief. ’s Nachts, wanneer men veel minder elektriciteit gebruikt kan men dan gebruik maken van het lagere daltarief dat de energieleverancier aanbiedt.

samenom banner