KWh prijs

Hoeveel men voor het opwekken 1 kWh elektriciteit in Nederland moet betalen is niet alleen afhankelijk van de gebruikte energiebron af (steenkool en aardgas kunnen goedkoper stroom leveren dan wanneer er bijvoorbeeld windenergie voor is gebruikt) ook komen er nog een aantal kosten bij kijken die aan de klant zullen worden doorbrekend zoals daar zijn servicekosten en de kosten om de elektriciteit van de centrale naar de klant te brengen.

overstappen banner

De meeste energie die momenteel in ons land wordt opgewekt is nog steeds afkomstig van conventionele energiecentrale die worden gestookt op steenkool of aardgas. De prijs om in een dergelijke centrale 1 kWh te kunnen opwekken is zo’n vier euronet. Zou men voor een gelijke hoeveelheid elektriciteit windenergie gebruiken dan zou de prijs, afhankelijk van de plaats waar de windturbine is neergezet, variëren van vijf tot wel acht cent. Hierbij komen dan eveneens nog de kosten berekend die het opwekken en het tramnsporteren van de elektriciteit met zich meebrengen.

Hoewel nog steeds op de nota voor het verbruik van aardgas de eenheid kubieke meter staat vermeld wordt er ook steeds vaker de eenheid KWh gebruikt. In de regel mag men stellen dat 1 kubieke meter aardgas met een lage calorische waarde 8,2 kWh bij verbranding zal opleveren. Hoog calorisch aardgas levert bij verbranding ongeveer 12,2 kWh per kubieke meter gas op. De prijs voor 1 kWh aardgas is vaak gekoppeld aan de prijs van aardolie op de wereldmarkt.

Voor zowel het opwekken van elektriciteit als het leveren van aardgas moeten fossiele brandstoffen worden gewonnen en, in het geval van elektriciteit zelfs worden verbrand. Aangezien deze brandstoffen steeds schaarser worden en bovendien erg vervuilend zijn voor het milieu zitten de prijzen per kWh de laatste jaren aardig in de lift.

samenom banner