Een andere energiebesparing en hiermee ook een enorm verschil op de hoogte van de energie rekening is leiding isolatie. Door de isolatie van leidingen voorkomt men dat de warmte door de buis op diverse plaatsen ontsnapt waar deze niet nodig is. Door leiding isolatie houdt men de warmte in de buis en komt daar terecht waar hij moet komen.
Er zijn verschillende soorten buisisolatie, de ene soort moet men dichtlijmen, de andere heeft een sluitmechanisme wat wel gemakkelijker maar ook kostbaarder is. De isolatie van de leidingen is snel en eenvoudig gedaan. Men schuift eenvoudig de isolatie om de leidingen van de centrale verwarming of het warme water en klikt of lijmt de naden dicht. Laat de uiteinden van de isolatie niet open maar lijm ook deze vast tegen elkaar zodat er geen warmte kan ontsnappen. Knip de isolatie op maat voor de t-stukken van de leidingen bij bochten moet men kleine v’tjes uit de isolatie knippen om een harmonica-effect te krijgen zodat de isolatie meebuigt.
Bij leidingen die dicht tegen elkaar aanliggen kan men de buisisolatie vaak niet gebruiken omdat de ruimte te klein is. Gebruik in dit geval bijvoorbeeld een reep glaswol om het om de buizen heen te draaien, glaswol is hittebestendig en kan niet gaan branden. Zet de reep vast met ijzerdraad.
Een andere leidingisolatie is gesloten cel leiding waarbij de isolatie aan de binnenkant van de leiding wordt aangebracht. Een nadeel is dat hierbij de leidingen zelf opengesneden en dichtgeplakt moeten worden.