Een CV ketel is zo gewoon in huis dat je de warmte en het warme water eigenlijk heel gewoon vindt. Toch zit net als aan alle apparaten ook aan de CV ketel een “houdbaarheidsdatum” vast. Een goed onderhoud en goede plaatsing kan de levensduur van de CV ketel optimaliseren. De meeste CV ketels die verkocht worden zijn hoog rendement ketels.
De HR ketel haalt meer warmte uit het gas. Deze CV ketel is in staat om de condensatiewarmte terug te winnen en te hergebruiken waardoor het energieverbruik lager wordt dan bij een eenvoudige of verhoogd rendement ketel. In de meeste gevallen geldt de gulden regel dat hoeveel minder onderdelen, hoeveel langer de CV ketel meegaat.
Ook de plaatsing van de CV ketel is belangrijk. De CV ketel moet gehangen worden op een droge, vriesvrije plaats. In de meeste gevallen zal men kiezen voor de zolder of bergruimte die genoeg ruimte biedt om ook voor de controles bij de ketel te kunnen. Vocht is funest voor de onderdelen van de CV ketel, daarom moet men deze nooit tegen een buitengevel of muur van de badkamer hangen. Bij de moderne CV ketel van nu is een onderhoudscontrole eenmaal in de twee jaar ruim voldoende. De gemiddelde levensduur van een moderne CV ketel waaronder de HR-ketel is vijftien jaar. CV ketels die nu ouder zijn dan tien jaar hebben meestal een verouderde techniek, het is de moeite waard om een berekening te maken om over te stappen op een energiezuinige CV ketel.