De levensduur van een koelkast is sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal. Vaak kan men dit al inschatten aan de hand van de prijs van het apparaat. Er zijn koelkasten met een levensduur van vijf jaar maar ook van vijftien jaar. Merk heeft daar weinig mee te maken hoewel sommige merken wel bekend staan om hun degelijkheid.
Om de consumenten te beschermen zijn er in Nederland wetten en regels in het leven geroepen die de winkeliers verplichten zich te houden aan de levensduur garantie die aan de koelkast wordt gegeven. Meegenomen in de regels worden redelijkheid en billijkheid ter bescherming van de winkelier die de koelkast verkoopt. Hij mag er ten slotte vanuit gaan dat hij niet schuldig wordt bevonden als men de koelkast bijvoorbeeld in een natte schuur zet waar hij kan roesten. Ook normale slijtage kan niet verhaalt worden als zijnde een levensduur gebrek.
Binnen zes maanden zijn alle technische defecten voor de rekening van de winkelier. Daarna treedt het conformiteitbeginsel in werking. De prijs en levensduurgarantie zijn bepalend voor teruggave of kosten voor reparatie van de koelkast. Heb je een dure koelkast gekocht met een levensduur garantie van vijftien jaar en gaat hij na vijf jaar stuk dan is de winkelier verantwoordelijk voor eenderde deel van de reparatiekosten. De aarzeling om een beter, energievriendelijker product met een lange levensduur te kopen om zodoende ook het milieu te sparen door minder afval wordt door deze regelgeving weggenomen. Neem nooit de fabrieksgarantie over van de winkelier.