Levensduur LCD

Steeds meer mensen kiezen voor een plasma of LCD tv. De werking van een LCD is volgens de fabrikanten zo subliem dat een lange levensduur gegarandeerd kan worden. Het inwendige van een LCD bevat een lichtbron en een vloeibare kristaloplossing, deze worden samengeperst door twee transparante lagen. De toevoer van stroom door de kristaloplossing zorgt voor filtering van het licht en zorgt ervoor dat we een beeld op het scherm krijgen.

overstappen banner

Ook al neemt tijdens het gebruik de kwaliteit van het scherm af, het plasmascherm kan tussen de dertig- en veertigduizend uur het beeld in de kamer brengen. Op het einde van de rit is de helderheid van het scherm gehalveerd. Volgens de berekeningen zou een LCD scherm dus ongeveer vijftienhonderd dagen constant dag en nacht kunnen spelen voor de beelden een slechtere kwaliteit krijgen.

De fabrikanten van de LCD schermen zijn het met deze berekening niet eens, zij zijn er van overtuigd dat het scherm minstens 50- tot 75.000 uur zijn kwaliteit behoudt, bijna het dubbele aantal uren. Of de fabrikanten hierin gelijk hebben zou alleen maar bewezen kunnen worden als de hele LCD tv in goede conditie zou blijven. Intussen is echter bewezen dat de lichtbron dit aantal uren niet haalt. Het vernieuwen van de lichtbron is zo kostbaar dat er beter meteen een nieuw LCD scherm aangeschaft kan worden. De LCD schermen zijn verkrijgbaar in verschillende maten die meestal in inches aangeduid worden. De grote LCD schermen zijn een flink stuk duurder dan dezelfde formaten plasma tv’s.

samenom banner