Lucht warmtepomp

Bij een lucht warmtepomp wordt de warmte uit de (buiten)lucht gehaald. De ruimte of de woning zal dan worden opgewarmd door middel van een luchtblazer die de warme lucht naar binnen blaast. In feite is dit de omgekeerde werking van een koelkast. Hier wordt namelijk de warmte naar buiten geblazen om het binnenin juist koel te kunnen houden. In het begin werden deze soort toestellen dan ook met name gebruikt als airco maar door ze eenvoudig, door het omzetten van een klep, worden omgeschakeld om dienst te doen als een warmtepomp.

overstappen banner

De kosten die met de investering voor een lucht warmtepomp zijn, wanneer men deze vergelijk met overige soorten warmtepompen, relatief laag te noemen. Een lucht warmtepomp heeft zichzelf dan ook sneller terugverdiend waardoor men eerder geneigd is een dergelijke milieuvriendelijke aanschaf te doen. Een lucht waterpomp zal immers helpen om de stookkosten te verlagen en de uitstoot van C)2 in de lucht te verminderen. Het klimaat wordt door het gebruik ervan dus minder belast. Verder heeft men geen schouw nodig om verbrandingsgassen af te voeren.

De aanschaf van een lucht warmtepomp wordt vaak nog aantrekkelijker doordat men het hele jaar door plezier heeft van dit apparaat. In de warme maanden kan de lucht warmtepomp namelijk worden omgeschakeld en functioneren als een airco. Men hoeft hiervoor dus geen extra installatie aan te (laten) leggen.

Een lucht warmtepomp is niet alleen interessant voor particulieren maar ook voor bedrijven omdat zij hiermee de restwarmte, die ontstaat bij industriƫle processen ontstaat, kunnen gaan hergebruiken wat zowel kosten zal besparen als wederom het milieu ten goede zal komen.

samenom banner