Mechanische ventilatie toepassen
Een mechanische ventilatie is een systeem dat vier en twintig uur per dag de lucht zuivert in huis. Via de hoofdventilator die meestal op zolder wordt geplaatst lopen de ventilatiebuizen naar de ruimten in huis die geventileerd moeten worden. De ventilatiebuizen hebben aan het eind een rooster waarmee men de toevoer- en afzuigen van lucht kan regelen. Bij de meeste huizen bevindt de standenknop voor de mechanische ventilatie zich in de keuken.
Mechanische ventilatie terugwinunit
Meestal is een mechanische ventilatie voorzien van een warmte terugwinunit zodat de warmte in huis niet verstoord wordt door de voortdurende zuivering en om het energieverbruik ondanks de luchtzuivering zoveel mogelijk gelijk te houden. De warmteterugwinning binnen een mechanische ventilatie bestaat uit twee ventilators, een voor de af- en een voor de toevoer van lucht. De luchtstromen gaan door een warmtewisselaar waardoor de verse lucht wordt verwarmd voor hij in huis komt. In totaal ontstaat er vijf procent warmteverlies door het mechanische ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
Mechanische ventilatie in Nederland
In Nederland hebben bijna alle huizen van dertig jaar en jonger een mechanische ventilatie. Nadeel is dat de mechanische ventilatie vanaf een punt voor het hele huis geregeld wordt, dus ook in ruimten waar deze niet nodig is. Ook kan men niet een ruimte harder laten ventileren. De roosters kan men wel verder open of dicht zetten, helemaal sluiten wordt sterk afgeraden voor de goede werking van het systeem. Voor veel mensen is de plaats van de roosters meestal een probleem, deze worden namelijk bijna altijd aan het plafond bevestigd.