Megaman spaarlamp

De groene ring spaarlampen van het bedrijf Megaman werken met een unieke amalgaam technologie waardoor deze dus vrij van vloeibare kwik zijn. De stof amalgaam, denk hierbij maar aan de vulling voor tanden en kiezen, is ongevaarlijk voor de gezondheid en neutraal voor het milieu tot wel 75 graden (dus zeker bij kamertemperatuur).

overstappen banner

Kwik kan worden beschouwd als een natuurlijk voorkomend product dat echter risico’s voor de gezondheid oplevert voor de mens en is schadelijk voor het milieu. Toch hebben spaarlampen deze kwikdampen nodig om efficiënt te kunnen werken. Vandaag de dag heeft de technologische vooruitgang ervoor gezorgd dat spaarlampen een hoge lichtkwaliteit kunnen leveren met amalgaam (dit is een eco-vorm van kwik). Vloeibaar kwik kan immers schadelijk zijn op het moment dat een lamp breekt. Hierdoor wordt amalgaam steeds populairder in het gebruik tijdens de productie van spaarlampen door producenten die zich sociaal verantwoord op willen stellen.

Amalgaam heeft een stabiele vaste vorm en is een verbinding van kwik en een ander metaal zoals bijvoorbeeld zilver. Het is hierdoor een milieu vriendelijker alternatief dan vloeibaar kwik omdat kwikdampen alleen vrij kunnen komen bij een erg hoge temperatuur. Bij kamertemperatuur is het kwik volledig in de metaalverbinding verborgen. Zelfs bij een breuk zal het kwik niet vrijkomen. De vaste vorm van amalgaam maakt de lamp nog makkelijker en veiliger om te kunnen recyclen zodat hierdoor het vervuilen van land en water tegen kan worden gegaan.

Door technologische ontwikkelingen is ervoor gezorgd dat moderne spaarlampen een hoge lichtkwaliteit kunnen geven met amalgaam met slechts minimale hoeveelheden kwik (minder dan 2mg). Dit is dus zelfs minder kwik dan in andere voorwerpen in huis gevonden wordt zoals bijvoorbeeld batterijen (5-25 mg.) en thermometers (500mg.). De spaarlampen van Megaman bevatten gemiddeld minder dan 2mg kwik dit is minder dan door de EU aangegeven 5mg.

samenom banner