Meterkast

De technische ruimte in een woning of pand waar verschillende meters zijn opgesteld wordt ook wel de meterkast genoemd. Deze benaming komt vooral voort uit de, vaak kleine, op een kast gelijkende plaats die voor dit doel is ingericht. Hoewel in de meeste gevallen meters voor zowel gas als elektriciteit in de meterkast zijn ondergebracht kan het voorkomen dat er voor de verschillende leveringen van energie ook verschillende kasten aanwezig zijn. In sommige gevallen zal de meterkast waar de gasmeter zich bevindt uitpandig zijn.

overstappen banner

In een meterkast kunnen een heleboel verschillende leveringen binnenkomen. Hierbij kan men denken aan gas, elektriciteit, stadsverwarming, telefoon, internet en kabeltelevisie. In veel woning is de watermeter echter niet in de meterkast maar onder de vloer van het pand geplaatst. Dit is gedaan om eventuele bevriezing van de meter te kunnen voorkomen.

De meeste oudere meterkasten herbergen alleen de elektriciteits-en gasmeters omdat in oude panden de aansluitingen voor televisie en telefoon nog, via een opening in de muur, op een centraal punt binnen in de woonkamer. Vandaag de dag heeft men niet alleen maar televisie en telefoon in de woonkamer en is de meterkast een gunstigere plaats voor binnenkomst aangezien deze vaak op een centraal gelegen punt in het pand is gesitueerd. De internetvoorziening is meestal gekoppeld aan die van de telefoon of televisie en komt daardoor ook steeds vaker het pand binnen in de meterkast.

Tegenwoordig wordt de meterkast ook steeds vaker gebruikt om antenneversterker, een telefooncentrale, een router of zelfs een server in te plaatsen. Op die manier heeft men alles wat met communicatie te maken heeft op één plaats gecentreerd.. Wel dienen er dan een wandcontactdozen in de meterkast te worden gemonteerd mits deze zoals in steeds meer nieuwbouwwoningen nog niet aanwezig mochten zijn.

samenom banner