Modelbouw brandstof

Alles over modelbouw brandstof

Welke brandstof wordt gebruikt voor modelbouw? De brandstof die het meest gangbaar is bij modelbouw is een mengsel dat bestaat uit plantaardige of synthetische olie (deze zorgt voor de smering), methanol (het belangrijkste deel van de brandstof) en nitromethaan (voor het verkrijgen van vermogen).

overstappen banner

 

Modelbouw brandstof en verbranding

Doordat de olie niet of nauwelijks verbrandt zorgt deze voor de koeling en de smering van de motor. Hoewel plantaardige oliën, en dan met name ricinusolie, het beste gekozen kan worden maken steeds meer mensen gebruik van synthetische olie omdat de plantaardige varianten vaak erg duur zijn. In tegenstelling tot bij benzinemotoren kan men geen minerale oliën worden gebruikt omdat deze niet met methanol mengen.

 

Methanol

Door methanol te gebruiken als brandstof kan er een hoge verbrandingstemperatuur worden bereikt. Dit heeft in de jaren twintig van de vorige eeuw zelfs ertoe geleid dat men een gloeiplug ging gebruiken in plaats van een bougie. De bougiepunten bleven namelijk ook na het uitschakelen van de elektrische ontsteking nog steeds doorgloeien. Al snel daarna werd echter de overstap gemaakt naar de gloeispiraal als ontstekingsbron.

Het pepmiddel van de brandstof is het nitromethaan, dat ook wel afgekort wordt tot nitro. Echter door de hoge prijs wordt deze stof niet aan alle brandstoffen toegevoegd. Bovendien zijn niet alle motoren geschikt voor het gebruik van nitromethaan.

 

Modelbouw brandstofModelbouw brandstof dieselmotor

Voor modelbouw kan ook een dieselmotor worden gebruikt waardoor het mogelijk wordt om diesel te gebruiken die men bij het tankstation koopt. Diesel is doorgaans veel zuiniger dan het mengsel dat hierboven is beschreven. Bovendien is er bij het gebruik van diesel geen starthulpmiddel zoals een gloeispiraal nodig. Verder kan de motor op diesel na gebruik al weer na enkele seconde herstart worden zonder de compressie eerst bij te hoeven stellen.

samenom banner