Nachtstroom

Bij de levering van elektriciteit komt de term nachtstroom van tijd tot tijd voorbij. Zo zijn er bijvoorbeeld energieleveranciers die met elektriciteitsmeters werken die twee meterstanden weer kunnen geven namelijk een dag- (voor het gewone stroomtarief overdag) en een nachtstand (voor de elektriciteit die ’s nachts wordt gebruikt).

overstappen banner

Wanneer men nachtstroom afneemt zal de elektriciteitsleverancier echter een hoger vastrecht voor de stroom in rekening brengen. Dit is het bedrag dat een verbruiker van energie moet betalen aan de leverancier ervan ongeacht de hoeveelheid energie die zal worden afgenomen. Het is als het ware een bedrag dat wordt betaald om aangesloten te worden op het energienet. Bij nachtstroom is de prijs per kWh echter lager dan bij dagstroom waardoor men uiteindelijk een stuk goedkoper uit kan zijn. Men moet dan wel voldoende nachtstroom gebruiken.

Naast de elektriciteitsmeter die uitgerust zijn met een manier om dubbele tarieven te meten kan er ook een meter worden geplaatst waarop alleen het verbruik van de nachtstroom wordt bijgehouden. Door middel van een automatische klok zal men gedurende de nachtperiode stroom kunnen gebruiken voor bepaalde toestellen die deze nachtstroom mogen gebruiken.

Hoewel de term nachtstroom anders doet vermoeden geldt het tarief voor deze stroomsoort in veel gevallen namelijk ook in het weekend. Of dit het geval is hangt van de gekozen elektriciteitsleverancier af. Bij sommige leveranciers kan men, als klant, zelfs kiezen gedurende welke periode(s) men goedkoper stroom wil ontvangen.

De reden waarom nachtstroom wordt aangeboden is dat er gedurende de nachtelijke uren minder stroom wordt gebruikt. De meeste mensen slapen dan immers waardoor er ook minder apparaten en toestellen aanstaan die stroom gebruiken. Ook zakelijke gebruikers gebruiken in de nacht aanzienlijk minder elektriciteit. Door het verbruik van dag en nacht dichter naar elkaar te brengen wordt getracht om pieken in het verbruik tegen te gaan.

samenom banner