Oliekachel

Ondanks het feit dat de prijs van olie de laatste tijd flink in de lift zit blijven veel mensen hun oliekachel gebruiken. De reden hiervoor is dat ze heel goed werken. Bovendien vindt er nog steeds onderzoek plaats om te bekijken of er nog zaken aan een oliekachel kunnen worden verbeterd. Het voornaamste is natuurlijk of de effici├źntie nog verder te verbeteren waardoor ze gunstiger worden in het verbruik.

overstappen banner

Wanneer men het rendement van een oliekachel vergelijkt met andere kachel dan ziet men dat de oliekachel een warmterendement heeft van maar liefst 85 procent. Een ander groot voordeel van het gebruik van een oliekachel is dat ze geen schadelijke gassen of rook voortbrengen. Dit is te danken aan de volledige verbranding van de olie er plaatsvindt. Evenmin zet een oliekachel het zo vervelende roet af waardoor men de kachel of schoorsteen met regelmaat moet schoonmaken.

Wanneer men een oliekachel wil plaatsen zal men rekening dienen te houden met een minimale afstand tussen de kachel en brandbare muren of voorwerpen. Dit is echter niet voor elke oliekachel gelijk maar wordt doorgaans door de fabrikant bij de aankoop vermeld. Natuurlijk is het mogelijk om, door brandwerende materialen tegen de wanden te plaatsen, de afstand tussen de muur en de kachel enigszins te verkleinen. Als voordeel van brandwerende materialen, zoals aluminium of roestvrijstaal, kan verder worden gemeld dat deze ook nog eens de warmte weerkaatsen en er dus een nog beter warmterendement wordt verkregen.

Om vloeren te beschermen tegen de hitte van de oliekachel is het in sommige gevallen aan te raden deze te voorzien van een beschermende plaat. De meeste oliekachel zijn tegenwoordig echter standaard met een dergelijke bescherming uitgerust en hoeft men geen extra maatregelen meer te treffen.

samenom banner