Uitleg van Omvormers zonnepanelen
De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die over de zonnepanelen staat wordt omgevormd naar een wisselstroom. Op die manier kan deze eventueel worden verkocht aan het elektriciteitsbedrijf. Er staat op een enkele zonnecel (zonnepanelen installatie) een gelijkstroom die ongeveer gelijk is aan een halve volt.
Omvormers zonnepanelen verschillen
Wat de stroomsterkte van een dergelijke zonnecel bedraagt is voor een groot deel af afhankelijk van de kracht van de zon op een bepaald moment. In een groot deel van de gevallen kiest men voor zonnepanelen die qua vermogen kunnen schakelen tussen 12 Volt en 24 Volt gelijkstroom. Dit is voor de autonome systemen (systemen die niet verbonden zijn met een netwerk) meestal wel goed omdat de meeste accu’s en andere accessoires op 12 Volt werken.
Wordt de opgewekte stroom echter afgegeven aan een elektriciteitsnetwerk dan is het nodig dat men een omvormer, ook wel een inverter genoemd, installeert. Deze zorgt er namelijk voor dat de elektriciteit die wordt opgewekt met behulp van zonne-energie omgewerkt kan worden tot bruikbare netstroom.
Twee hoofdsoorten Omvormers zonnepanelen
Men kan twee hoofdsoorten omvormers onderscheiden namelijk: een zuivere sinusomvormer en een gemodificeerde sinusomvormer. Het verschil tussen deze twee omvormers is te vinden in de golfvorm van de elektriciteit die wordt geproduceerd. Het elektriciteitsnet levert een zuivere sinusvorm. De, vaak duurdere, zuivere sinusomvormer levert eenzelfde golfvorm stroom terwijl de gemodificeerde omvormer een blokstroom produceert met weliswaar dezelfde frequentie als de netstroom.
Welke omvormer men aanschaft is afhankelijk van de apparaten die men van elektriciteit wil gaan voorzien. Hebben deze een elektromotor dan is een zuivere sinusvorm verplicht. Door een onzuivere golf kan bovendien een storing in audio- en videoapparaten ontstaan.
Zit het systeem gekoppeld aan het elektriciteitsnet dan wordt men verplicht een speciale synchrone omvormer aan te schaffen. De geleverde stroom zal daardoor immers gelijk lopen met de stroom van het netwerk.