Wanneer men vandaag de dag over verwarming spreekt dan bedoeld men in de meeste gevallen de centrale verwarming of de verwarmingsketel. Indien men uitgaat van een centraal verwarmingssysteem dan bestaat dit uit een aantal onderdelen namelijk:
– De verwarmingsketel: dit is het deel van het verwarmingssysteem dat voor de daadwerkelijk verwarming van het water zorgt dat door de leidingen en de radiatoren stroomt. Verder fungeert deze ketel als pomp om het water rond te kunnen pompen. – Het expansievat: dit is het orde vat dat bij elke verwarmingsketel zorgt dat de druk niet te hoog wordt. Op het moment dat men namelijk water verwarmd zal ook de druk stijgen. – Het overdrukventiel: dit zorgt ervoor dat een eventueel ontstane hoge druk, die niet door het expansievat kan worden opgevangen, toch wordt verminderd zodat er geen leidingen kunnen openbarsten ten gevolge hiervan. – De leidingen: deze verbinden de ketel met de diverse radiatoren in het pand. Hierlangs kan het verwarmde water van en het afgekoelde terug naar de ketel stromen. – De thermostaat of de thermostaatknop op de radiator: hiermee kan men de gewenste temperatuur in het pand of de ruimte naar wens instellen. Zodra het kouder wordt dan deze temperatuur zal de ketel een seintje krijgen om te gaan branden. Is de gewenste temperatuur bereikt dan zal de ketel weer uitgaan. – De drukmeter: deze kan zowel op een radiator als op de ketel (of beide) zijn geplaatst. Men kan hiermee de druk in het systeem meten en zo nodig het water bijvullen.
De ketel van het verwarmingssysteem kan per woning verschillen en variëren van een conventionele verwarmingsketel tot een uiterst zuinige Hoog Rendement (HR) ketel. Tevens kennen de radiatoren verschillende modellen zodat men deze kan aanpassen aan het interieur of de sfeer in een ruimte of pand.