Categorie: zonne-energie
Wat is een warmtepomp? Wat is een warmtepomp en is die interessant voor iedereen met een eigen huis? Energie besparen? Duurzame energie? Combineren mete zonne-energie? Misschien is het investeren in een warmtepomp wel wat voor jou. Hier vind je alle antwoorden op de vragen “wat is een warmtepomp” en “kan …
Voor een grote groep mensen is het hebben van een eigen zwembad in de tuin een droom die uitkomt. De enige factor die in ons koude kikkerlandje roet in het eten kan gooien is het weer. Men kan in Nederland namelijk maar beperkt genieten van een openlucht zwembad dat niet …
Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak om meer en meer gebruik te moeten maken van schone en duurzame vormen van energie. Zonne-energie is er hier één van. Maar hoewel de zon voor iedereen gratis schijnt wil dit niet zeggen dat de productie van zonne-energie ook geen kosten …
Een groot aantal tuinvijvers zijn uitgerust met een speciale vijverpomp. Een verbruik van een grote vijverpomp loopt op tot 500 watt op het moment dat de pomp continu in werking is. Met andere woorden dit is ruim 4000 kWh op per jaar. Bij de hoge elektriciteitprijs van vandaag de dag …
Met het vermogen van een zonnecel wordt het product van stroomsterkte en de spanning bedoeld. Dit vermogen is afhankelijk van de temperatuur. Hoge temperaturen van een cel resulteren in een laag vermogen. Het gevolg hiervan is een verlaging van het rendement. Het rendement van een zonnecel dat ook wel celrendement …
Een aantal losse zonnecellen worden tot zogenaamde zonnepanelen (ook wel PV-panelen of zonnegeneratoren genoemd) aan elkaar geschakeld. Hiermee wordt het zonlicht omgezet in elektrische stroom. Op het moment dat er dag- of zonlicht op het paneel terecht komt zal de energie van de straling in gelijkstroom worden omgezet. Hierna zal …
De opbrengst van zonne-energie is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de plaatsing, de hellingshoek en het oppervlak van een zonnepaneel. Zonnepanelen kan men het beste plaatsen aan de zuidzijde op een hellend dak plaatsen. De hellingshoek van het dak dient dan wel tussen de 20 en 60 graden bedragen …
Onder zonnewarmte (of zonthermisch) verstaat men het gebruik van de warmte die afkomstig is van de straling van de zon. Dit is dus niet hetzelfde als de directe omzetting van fotonen die in het zonlicht zitten in elektronen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zonnecellen. Installaties die gebruik maken van zonnewarmte hebben …
Door zonnewarmte wordt er lucht opgewarmd onder een lage cirkelvormige transparante collector die aan de rand geopend is. Op deze manier vormt het transparante dak in combinatie met de bodem een soort reservoir voor de lucht die door de zon is opgewarmd. In het midden van de cirkel is een …
Onder zonnestroom wordt elektriciteit verstaan die door gebruik te maken van zonnepanelen (die zijn uitgerust met fotovoltaïsche cellen deze worden ook wel PV-cellen genoemd). Deze elektriciteit wordt uit de elektromagnetische stralingsenergie van de zon opgewekt. De eerste keer dat zonnestroom werd toegepast was in satellieten. In het jaar 1958 werd …