Openhaard schouw

Een schouw is een traditionals stookplaats met een open vuurmond. Hierin kan men zowel gesloten haarden en kachels ook een open haard in plaatsen. Deze kan, afhankelijk van de situatie en de persoonlijke wensen, worden gestookt op hout, gas of zelfs elektriciteit. De voorkeur van de meeste mensen gaat hierbij meestal uit naar een conventionele openhaard die op hout- of houtproducten wordt gestookt.

overstappen banner

Het is echter niet altijd mogelijk om in een woning een echte openhaard te plaatsen. Blijkt een situatie zich minder goed of zelfs helemaal niet te lenen voor het plaatsen vaneen openhaard dan kan men als alternatief wellicht een openhaard op gas of elektriciteit gebruiken. Hiervoor gelden immers andere of zelfs helemaal geen eisen aangaande de afvoer van verbrandingsgassen. In principe is het in elke woning mogelijk om een elektrische openhaard te plaatsen.

Om ervoor te zorgen dat er geen rook, die in een openhaard ontstaat, de ruimte kan binnendringen kan men een schouw rondom de openhaard bouwen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een schouw om een openhaard te plaatsen die gebruik maakt van een andere brandstof dan hout. In de meeste gevallen betreft het hier dan een sierschouw omdat er nauwelijks of geen sprake is van rook die dient te worden tegengehouden.

De combinatie van een openhaard met een schouw kan samen zorgen voor een mooie compositie in een vertrek. Het zal daarom al snel de blikvanger van het huis worden. Net als in vroeger tijden, zal dit dan de plaats worden waar men graag bij elkaar komt om van de sfeer en de gezelligheid te genieten.

samenom banner