Openhaardhout opslag

Openhaardhout opslagOpenhaardhout opslag mogelijkheden

Welke Openhaardhout opslag mogelijkheden zijn er? Het hout dat wordt gestookt in een openhaard wordt meestal in blokken in de haard gelegd. Deze houtblokken nemen aanzienlijk veel plaats in ook al heeft men deze keurig opgestapeld. De opslag vindt daarom met name buitenshuis plaats. Dit kan in een speciaal aangelegde houtopslag zijn maar ook in een schuur, een stal of een tuinhuisje.

overstappen banner

 

Openhaardhout opslag voorraad

Binnen in huis kan men uiteraard een kleinere voorraad openhaardhout opslaan. Vaak gebruikt men daarvoor een houtmand of –kist die in de buurt van de openhaard wordt geplaatst. Op dei manier hoeft men niet telkens naar buiten wanneer er hout aan het haardvuur moet worden toegevoegd om het vuur brandend te kunnen houden. Het volstaat dan meestal om één keer per dag een voorraad openhaardhout uit de opslag te halen.

 

Openhaardhout opslag vochtvrij

De opslag voor openhaardhout moet, net als de opslag voor ander brandhout, vochtvrij zijn en eveneens voorzien zijn van een goede mogelijkheid de opslag te doorluchten. Hierdoor zal het openhaardhout droog worden en blijven zonder dat er schimmel of houtrot optreedt. Daarom dient het hout in de opslag op een zodanige manier gestapeld te worden dat er ook lucht tussen de stukken hout door kan trekken.

 

Vochtwerende middelen

Men moet, van tijd tot tijd, ook de opslag van het hout onder handen nemen en voorzien van vochtwerende middelen zoals beits of een ander beschermingsmiddel. Natuurlijk kan men ook gebruik maken van geïmpregneerd hout wanneer men een openhaardhout opslag gaat bouwen. Koopt men een dergelijke opslagmogelijkheid als een soort bouwpakket bij een tuincentrum of bouwmarkt dan kunnen deze zowel behandeld als onbehandeld worden geleverd. Men dient hier echter goed op te letten en indien de opslag niet is behandeld dit zo snel mogelijk zelf te doen.

samenom banner