Openhaardhout

Voordelen van Openhaardhout

Het hout dat wordt gebruikt in een openhaard wordt simpelweg openhaardhout genoemd. Andere benamingen zijn onder andere stookhout, brandhout en kachelhout. Het betreft echter altijd hout dat in blokken is gezaagd en eventueel is gekliefd.

overstappen banner

 

OpenhaardhoutOpenhaardhout vocht

Het openhaardhout kan, in de meeste gevallen, echter niet direct worden gebruikt omdat er nog teveel vocht in het hout aanwezig is. Wanneer een boom pas gekapt is bedraagt het percentage vocht dat hierin zit ongeveer 50 % terwijl na een jaar drogen dit reeds is gedaald tot slechts 20 %. Men kan dan het hout gaan gebruiken als brandstof voor de openhaard.

Wil men wel een gezellig vuur willen stoken in de openhaard maar wil of kan men al deze werkzaamheden niet verrichten, en bovendien niet zolang wachten voordat het hout genoeg gedroogd is, dan kan men op zoek gaan naar openhaardhout dan reeds gebruiksklaar is gemaakt.

 

Gebruikersklaar Openhaardhout

Dit gebruiksklaar openhaardhout kan men op tal van plaatsen kopen en soms zelfs gratis afhalen. Zo is het onder andere verkrijgbaar bij de meeste houthandels, tuincentra, bouwmarkten, bos- of natuurbeheerders en zelfs particuliere aanbieders. In sommige gevallen kan men het hout direct in de openhaard leggen en een vuur maken terwijl ander hout nog wel gedroogd moet worden voordat men het als brandstof kan gaan gebruiken.

 

Rook en sissend geluid

Zo men het hout namelijk vochtig in de openhaard leggen dan zou er veel rook worden gevormd en een sissend geluid voortbrengen. Bovendien zou het minder goed blijven branden waardoor men constant bezig is met het vuur optimaal brandend te houden. De vlammen zijn ook niet zo mooi om te zien wanneer het openhaardhout niet droog genoeg is. Dit zou het stookplezier aanzienlijk verminderen. Wil men een openhaardvuur met mooie vlammen dan kan men het beste voor een harde houtsoort. Bovendien kan men relatief lang stoken van dit harde hout.

samenom banner