De pelletkachel is één van de nieuwste wapens die men kan gaan inzetten tegen de hoge energiekosten. Het is een soort kleine biomassaketel waarin men houtpellets kan stoken. Dit zijn kleine korrels van samengeperst hout. Het verbranden van 1,8 kilo van deze houtpellets levert evenveel energie op als wanneer men 1 kubieke meter (m3) aardgas zou gebruiken.
In de pelletkachel zit een voorraadvat voor de houtkorrels. Deze worden door middel van een vijzeltje naar de brander gevoerd waar een ventilator voor de verbranding van de pellets zorgt. Door middel van een andere ventilator wordt daarna de ontstane warmte door de ruimte, waarin de pelletkachel zich bevindt, geblazen.
Wellicht is het belangrijkste onderdeel van een pelletkachel een kleine microchip. Deze is namelijk zowel verantwoordelijk voor de optimale verbranding van de pellets maar ook voor het reguleren en controleren van het verbrandingsproces. De kleine chip houdt de snelheid in de gaten waarmee de vijzel draait evenals het verbrandingsproces, de werking van de ventilator maar tevens ook het zichzelf aan- en uitschakelen van de kachel.
Een pelletkachel is meestal voorzien van een automatische ontsteking en zelfs een afstandsbediening voor nog meer gebruikersgemak. De houtpellets kunnen door middel van een klepje, aan de bovenkant van de kachel, worden bijgevuld. Hier bevindt zich namelijk het brandstofvat.
Hoelang men kan stoken van een vol brandstofvat is van een aantal factoren afhankelijk zoals het type kachel, de grootte van de te verwarmen ruimte en de manier waarop men stookt. Uit praktijkervaringen is echter vast komen te staan dat men met een vol vat voldoende brandstof heeft voor anderhalve dag tot maximaal een week stoken.