Door middel van een pelletkachel kan men op een goedkope manier een woning verwarmen. De pellets zijn gemaakt van samengeperst zaagsel dat als restproduct overblijft bij de houtverwerking en daardoor goedkoop in gebruik zijn. Doordat de pellets onder hoge druk zijn samengeperst en er bovendien geen lijm of andere toevoegingen zijn bij gedaan kan men evenveel energie halen uit 1,8 kilo pellets als uit 1 kubieke meter (m3) aardgas.
Doordat pelletkachels zijn voorzien van een microchip en allerlei technische hoogstandjes is de prijs van een dergelijke kachel relatief hoog (tussen de 2.000 en de 6.000 euro is heel normaal). Deze investeerring is echter al na een paar jaar terugverdiend omdat de pellets veel goedkoper zijn dan de fossiele brandstoffen die doorgaans nodig zijn om het huis te verwarmen of om elektriciteit op te wekken die als energiebron voor een kachel moet dienen.
Hoewel de pelletkachel heel veel voordelen kent zoals onder andere het hoge rendement, het gunstige verbruik van brandstof en het eenvoudige gebruik, zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen te noemen. Zo heeft een pelletkachel altijd elektriciteit nodig om te kunnen werken en dienen de diverse motors en bewegende onderdelen met grote regelmatig gecontroleerd, schoongemaakt en/of onderhouden te worden. Doordat de pelletkachel erg ingewikkeld in elkaar zit is het onderhoud niet door een ondeskundig persoon te gebeuren. In veel gevallen moet men dit karwei dan ook uitbesteden wat extra kosten met zich mee kan brengen.
De prijs van een pellerkachel kan men deels terugverdienen doordat men minder hoeft te betalen aan het gas- en elektriciteitsbedrijf omdat men de centrale verwarming minder vaak, of soms zelfs helemaal niet, hoeft te gebruiken wat dus gas en elektriciteit kan besparen.