Pir isolatie

Als men de dakverdieping wil beschermen tegen de invloeden van het weer dan is de keuze van het dakbeschot belangrijk. Deze afsluitende laag van de dakconstructie heeft behalve dat hij stevig genoeg is om mensen te kunnen dragen in verband met werkzaamheden ook een isolerende functie. Een goed dakbeschot weert geluiden van buitenaf en is dus geluiddempend maar heeft ook een temperatuur regulerende functie zodat het niet te heet of te koud wordt in huis.

overstappen banner

Een dakbeschot kan zowel staand als liggend aangebracht worden. In de meeste gevallen worden er planken of houtdelen gebruikt die over de houten liggers of de daksparren worden gelegd. Als men dakpannen gebruikt worden de planken of delen verticaal gelegd, dit noemt men een staand dakbeschot. De dakpannen schuiven onder elkaar zodat een aflopend geheel ontstaat waardoor er geen regen of smeltende sneeuw onder het dak kan komen.

Als de houten planken of delen horizontaal aangebracht worden dan spreekt men over een liggend dakbeschot. Weer terug in het straatbeeld is de natuurlijke leibedekking in het kader van duurzaam wonen. Deze leien daken worden gelegd op een liggend dakbeschot. Maar welke keuze men ook maakt voor de bedekking de kwaliteit van het dakbeschot is het belangrijkste deel van het dak en voor de energiebesparing van het huis. Laat voor de aanleg of vernieuwing van het dakbeschot altijd een vakman komen. Belangrijk is het gewicht dat het dakbeschot moet dragen, ook hebben sommige dakbeschotten een extra behandeling nodig zoals bij de aanleg van een “groen” dak.

samenom banner