Prijs brandhout

De prijs die doorgaans voor brandhout wordt gerekend zal in de meeste gevallen worden aangegeven in een bedrag per kubieke meter (m3). Er wordt dus geen brandhout verkocht dat een bepaald gewicht heeft. Niet alleen is het wegen van een heleboel koutblokken of stammen erg arbeidsintensief en tijdrovend (wat de prijs weer zou opdrijven) maar ook omslachtig omdat men dan het hout te vaak in haden dient te hebben. Het berekenen van het volume van een stapel hout gaat in de meeste gevallen stukken eenvoudiger en vooral sneller.

overstappen banner

Niet elke houtsoort is even duur, dat geldt voor hout dat als bouwmateriaal wordt gebruikt maar eveneens voor hout dat in een haard of kachel zal belanden. Zo zal harder brandhout zoals bijvoorbeeld eiken op de meeste plaatsen duurder zijn per kubieke meter dan een zelfde hoeveelheid zachter hout zoals onder andere wilgen of vuren.

Een harde houtsoort brandt namelijk aanzienlijk langer dan de zachtere varianten. Men geniet dus langer van een houtvuur dat is gestookt met eikenblokken terwijl een vuur van vurenhout regelmatig moet worden bijgestookt om even lang een van het vuur te kunnen genieten. Zacht hout brandt sneller op maar levert wel een gelijke hoeveelheid warmte als een gelijke hoeveelheid harder hout. In een korte tijd levert dit hout dus meer energie dan hard hout gedurende een langere stooktijd. De hogere prijs van hard hout betaald zichzelf dus enigszins terug doordat men er langer plezier van heeft. Bovendien levert deze houtsoort mooiere vlammen en dus een schitterend vuur om naar te kijken.

samenom banner