Prijs hardhout

Hardhout, en dan met name tropisch hardhout, is in de regel duurder in aanschaf dan de wat zachtere houtsoorten. Soms kan het prijsverschil zelfs drie tot vier keer zo hoog zijn. Dit geldt niet alleen voor hout dat wordt gebruikt als bouwmateriaal of als materiaal om meubelen van te vervaardigen maar eveneens voor hardhout dat als brandstof voor kachel of haard gaat worden gebruikt.

overstappen banner

Aangezien de term hardhout afkomstig is van het Engelse hardwood, wat loofboom betekent, zegt dit niet altijd alles over de daadwerkelijke hardheid van het hout. Hardhout wordt vaak gecombineerd gebruikt met de term tropisch (tropisch hardhout) waardoor er al snel een hoger prijskaartje aan het hout komt te hangen. Er dient namelijk niet alleen betaald te worden voor het hout zelf maar ook voor het transport van de plaats waar de boom groeide naar de eindbestemming in Europa.

Bovendien heeft het bedrijf dat het hardhout exploiteert zich te houden aan allerlei regels en wetten om ervoor te zorgen dat het milieu niet wordt geschaad wanneer het hout wordt gerooid. Hiervoor zullen in veel gevallen extra kosten worden gegenereerd. Een andere prijsverhogende factor is de benaming hardhout. Deze heeft in Europa een dusdanige reputatie gekregen dat veel mensen bereid zijn om hiervoor meer te betalen.

Vaak is de prijs van hardhout, dat bestemd is als brandhout, ook flink hoger dan bijvoorbeeld vuren of dennenhout. Dit heeft in de regel met de hardheid en de brandtijd van het hout te maken. Hardhout blijft in de meeste gevallen namelijk langer branden dan zachtere soorten hout.

samenom banner