Prijs huisbrandolie

De prijs die men voor huisbrandolie moet betalen is direct afhankelijk van de prijs die voor een vat ruwe aardolie zal worden gerekend op de wereldmarkt. Aardolie dient namelijk als grondstof voor de productie van huisbrandolie. Door middel van destillatie in een zogenaamde destillatiekolom wordt de aardolie omgezet in onder andere huisbrandolie.

overstappen banner

Deze huisbrandolie bevat echter nog een heleboel zwavel. Zou men deze dan ook direct gaan gebruiken dan zou de zwavel met zuurstof zwavelzuur, oftewel zure regen, gaan vormen. Dit is slecht voor het milieu waardoor de huisbrandolie eerst dient te worden ontzwaveld in een zwavelterugwinningsinstallatie waarbij er weer pure zwavel ontstaat en een schonere huisbrandolie.

Ondanks al deze processen is huisbrandolie nog steeds een relatief goedkope brandstof. Zo goedkoop zelfs dat sommige mensen overgaan tot het gebruik van huisbrandolie, niet alleen voor hun verwarmingsinstallatie in huis, maar ook om hun dieselmotor op te laten lopen. Dit is niet alleen tegen de wet maar ook nog eens erg slecht voor de motor zelf. De schade die de huisbrandolie aan de dieselmotor kan toebrengen kan het prijsverschil met diesel zelfs erg negatief beïnvloeden.

Doordat de huisbrandolie in de meeste gevallen in grote hoeveelheden wordt aangeschaft is de literprijs meestal een stuk lager dan de dagprijs zoals deze in diverse dagbladen wordt vermeld. De dagprijs is dan in feite niets meer dan een maximum prijs die een leverancier voor de huisbrandolie mag vragen. Doordat de prijs van een vat ruwe olie erg onstabiel is varieert ook de prijs van huisbrandolie soms van dag tot dag. Er zijn zelfs mensen die wachten met de aanschaf van huisbrandolie tot de olieprijs gunstig is.

samenom banner