Prijs zonneboiler

De kosten om één m3 water op te warmen worden veroorzaakt door het gasverbruik en het afschrijven van het toestel dat voor het warme water zorgt. Aangezien de aanschaf van een zonneboiler een flinke investering is zou men hogere kosten verwachten voor warm water. Dit is echter maar ten dele waar: omdat een zonneboiler het gasverbruik met 45 procent kan verlagen. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden (dit wil zeggen 2,3 personen) met zonneboiler quitte zal gaan spelen.

overstappen banner

Voor een gemiddeld huishouden met een zonneboiler en warmwatertoestel op gas om mee na te verwarmer zou dit op een bedrag van 5,45 euro per m3 op te warmen kraanwater uitkomen (berekend met een gemiddeld verbruik van 48 m3 warm water op jaarbasis). Zonder zonneboiler betaalt hetzelfde huishouden met een gelijk gastoestel 5,40 euro per m3.

Bij huishouden die wat groet zijn de berekening gunstiger uitvallen. Met vier per huishouden zal het verbruik van warm water stijgen (circa 83 m3 per jaar) evenals het gasverbruik. Voor een zonneboiler blijven de kosten echter hetzelfde. In het huishouden met de zonneboiler zullen de kosten daarvoor echter worden verdeeld over een grotere hoeveelheid warm water. Terwijl het gezin met vier personen die het toestel op gas gebruiken betalen dus nog steeds 5,40 euro voor het opwarmen van een m3 water. Dit terwijl de kosten in een soortgelijk huishouden die een zonneboiler gebruiken naar 4,80 euro per m3 zullen dalen. Wanneer men de situatie over de hele levensduur van de zonneboiler (twintig jaar) bekijkt dan heeft dit laatste huishouden zelfs een winst die bijna duizend euro kan bedragen.

samenom banner