Het vergelijken van de prijzen van energie is nog nooit zo eenvoudig geweest als de laatste jaren. Op het internet treft men immers talloze websites aan waarop verschillende energiebedrijven en hun producten onder de loep worden genomen. De consument hoeft vaak alleen maar zijn voorkeuren in te geven waarna er de meest voordelige op het beeldscherm verschijnen.
Per aanbieder krijgt men in veel gevallen niet alleen de voordeligste tarieven te zien maar ook de voorwaarden die aan een dergelijk zijn verbonden aan het afsluiten van een contract. De leverancier van de energie kan namelijk bepaalde voorwaarden verbinden wanneer een klant energie wil afnemen tegen een goedkoper tarief. Vaak wordt dan onder andere het zogenaamde vastrecht verhoogd. Dit wil zeggen dat men meer moet betalen om aangesloten te mogen zijn op het energienetwerk en een energiemeter geplaatst te krijgen.
Door alleen bijvoorbeeld prijzen te vergelijken per kWh stroom krijgt men geen goed beeld. Deze cijfers zeggen namelijk niets over de voorwaarden waaronder deze stroom wordt geleverd. Niet alleen een hoger vastrecht kan een voorwaarde zijn ook de lengte van het contract kan hiertoe behoren. Dikwijls worden er gunstiger tarieven aangeboden wanneer men voor een langere tijd een overeenkomst met de energieaanbieder aangaat. Naarmate deze periode langer wordt zullen meestal ook de tarieven aantrekkelijker worden.
Doordat de prijzen van energie vaak nauw samenhangen met de manier waarop deze is gewonnen of opgewekt. Sommige elektriciteitsbedrijven hebben immers hun variabele tarieven van stroom gekoppeld aan de prijs die op de wereldmarkt voor een vat ruwe olie dient te worden betaald. Andere bedrijven bieden juist de duurzame vormen van energie (groene stroom of gas) voordeliger aan dan de conventionele grijze variant. Hier kan een consument uiteraard ook zijn of haar voordeel mee doen.