Propaan kachel

Om een ruimte te kunnen verwarmen kan men verschillende toestellen gebruiken. Naast een centraal verwarmingssysteem kan men er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een kachel te plaatsen. Kachels zijn er echter ook in allerlei soorten en maten. Heeft men gekozen voor een kachel die werkt op propaan dan zal men in sommige gevallen ook een bulktank moeten laten installeren.

overstappen banner

In een dergelijke bulktank wordt eens in een bepaalde tijd propaangas getankt en onder druk gehouden. Op die manier wordt het gas namelijk vloeibaar. Via een goedgekeurde gasleiding zal het gas dan vanaf de tank naar de kachel worden gevoerd. Deze leiding dient door een erkend installateur te worden aangelegd.

Er zijn ook kleinere ruimtes die door middel van een propaankachel kunnen worden verwarmd. Hierbij kan men denken aan een bedrijfskeet of een caravan. Omdat deze ruimte vaak niet op één plaats blijven staan is het niet mogelijk om propaan in een bulktank op te slaan. Men dient in dit soort gevallen dan ook gebruik te maken van propaan in gasflessen.

Welke propaankachel men ook gebruikt, het is altijd erg belangrijk dat men een exemplaar kiest dat beveiligd is tegen onvolledige verbranding. Zou men dit namelijk niet doen dan loopt men het risico om, bij een dergelijke verbranding, koolmonoxide te vormen. Dit is een zeer dodelijk maar ook kleur- en geurloos gas. Bovendien moet men de ruimte waar de propaankachel staat altijd goed te ventileren.

Doordat het propaangas zwaarder is dan lucht is het verboden om een kachel die met dit gas wordt gestookt in een kelder te gebruiken. Het gas zal zich namelijk, wanneer het uit een tank, leiding of fles ontsnapt, zich ophopen boven de grond en zo voor een gevaarlijke situatie zorgen.

samenom banner