Radiator vermogen

In ongeveer 99% van alle gevallen wordt een radiator onder een raam gemonteerd. Dit wil zeggen dat de ruimte tussen de vloer en het raam bepaald hoe hoog de radiator zal moeten worden. Men moet ongeveer 10 centimeter ruimte houden tussen de vloer en de radiator en eveneens 10 centimeter tussen het raam en de radiator. Met andere woorden: voor een hoogte van 70 centimeter tussen de vloer en het raam is een radiator van 50 centimeter hoog geschikt. Door met de lengte en het aantal platen te variëren (dus met het type radiator) kan men in alle gevallen wel een geschikte radiator weten te vinden.
Het vermogen van een radiator is bepalend hoeveel warmte deze af kan geven om het vertrek te kunnen verwarmen. Hoe warmer men het wilt hebben in het vertrek hoe hoger het vermogen van de radiator dient te zijn. Hierbij dient men rekening te houden met de volgende waarden: – Een temperatuur van 18 °C voor ongeveer 60 Watt per kubieke meter inhoud van de te verwarmen ruimte. – Een temperatuur van 20 °C voor ongeveer 70 Watt per kubieke meter inhoud van de te verwarmen ruimte. – Een temperatuur van 22 °C voor ongeveer 80 Watt per kubieke meter inhoud van de te verwarmen ruimte.
Is een woning goed geïsoleerd dan kan men ongeveer 10% minder vermogen uit de voeten terwijl een woning die juist slecht van isolatie is voorzien zo’n 10% extra vermogen nodig heeft. In de meeste gevallen kan de leverancier van radiatoren de gebruiker exact vertellen hoe hoog het vermogen van de radiatoren moet zijn om een bepaalde ruimte optimaal mogelijk mee te kunnen verwarmen.

overstappen banner
samenom banner