regenpijp

Een regenpijp, ofwel hemelwaterafvoer wordt gebruikt om water van het dak af te voeren zodat dit onder de vochtophoping niet kan gaan lekken, doorzakken of rotten. Een regenpijp zit meestal aangesloten aan een dakgoot. In geval men een plat dak heeft zit de regenpijp rechtstreeks aan het dak bevestigd. Het woord regenpijp stamt nog af van vroeger toen de regenpijp een lange zinken buis was.

overstappen banner

Het water dat door de regenpijp naar beneden komt, komt terecht in een regenton, regenput of het riool. Tegenwoordig worden mensen aangemoedigd om de regenpijp los te koppelen van het riool om zo het water te hergebruiken. Voor het loskoppelen krijgt men een subsidie van honderd euro. Door het loskoppelen van de regenpijp komt het water niet meer in het riool en bij de rioolwater zuiveringsinstallatie terecht maar rechtstreeks in de grond of in een regenwateropvang zoals een regenton.

De regenpijpen worden tegenwoordig vervaardigd uit kunststof om vervuiling van het milieu tegen te gaan. De regenpijp kan behalve rond ook vierkant zijn en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Ook hoeft de regenpijp ook niet meer altijd op het huis worden aangebracht, in sommige gevallen bestaat een mogelijkheid om de regenpijp in de gevel aan te brengen waardoor hij “opgaat” in het huis. Voor het in de gevel laten vallen van de regenpijp worden altijd vierkante regenpijpen gebruikt die passend in de uitsparing vallen. Bij oude historische gebouwen komt men soms wel koperen regenpijpen tegen. Deze zijn echter buiten dat ze kostbaar zijn, ook diefstalgevoelig.

samenom banner