Regenwater

Regenwater in overvloed

Regenwater komt met bakken uit de lucht, dat idee hebben we in Nederland vaak. Ook al lijkt het soms of het in Nederland altijd regent, over het algemeen valt het allemaal wel mee. Als alles achter elkaar zou vallen valt er nog geen maand per jaar regen. Het meeste hemelwater verdwijnt in het riool, wat eigenlijk jammer is omdat regenwater voor zoveel andere dingen gebruikt kan worden.

overstappen banner

 

RegenwaterRegenwater overlast

Omdat de meeste steden grotendeels verhard zijn zien we vaak alleen maar de overlast van een flinke regenbui. Er ontstaan grote plassen, riolen lopen over en kelders lopen onder. Mede door die overlast worden er naar andere mogelijkheden gezocht om het regenwater beter te kunnen verwerken of afvoeren. Een van de mogelijkheden is het aanpassen van de riolen zodat die het aanbod van regenwater beter kunnen verwerken. Maar er bestaan heel wat betere oplossingen zodat we zuiver water kunnen besparen en het regenwater kunnen gebruiken op plaatsen waar gezuiverd water niet nodig is.

 

Regenwater en milieuorganisaties

Vooral milieu organisaties werken ijverig mee om het gebruik van water in betere banen te leiden zonder dat er overlast ontstaat. Bij veel huizen en bedrijven wordt het regenwater al afgekoppeld. De regenpijpen beginnen langzaam steeds vaker uit het straatbeeld en de tuinen te verdwijnen. Door de ontkoppeling van de regenpijpen verdwijnt het water in de grond in plaats van het riool. Ook wordt steeds vaker het regenwater opgevangen voor zeg maar “hergebruik” in waterbekkens en regentonnen. Een simpele oplossing is het water in de tuin laten lopen of water opvangen door middel van een groen dak. Op deze manier wordt gezuiverd water bespaard.

samenom banner