Rioolwaterzuivering vindt overal plaats
In alle provincies in Nederland staan verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties. De afvoer van de huizen loopt via buizen naar de riolering die samen met de buitenriolering uitkomen bij de rioolwaterzuivering installaties. Al het water dat we thuis gebruiken komt in dit stelsel terecht, inclusief het afval dat we meespoelen met het water zoals etensresten door de gootsteen, haren door het doucheputje en uitwerpselen door het toilet. Voor we dit rioolwater kunnen hergebruiken moet het eerst door de rioolwaterzuivering installaties gereinigd worden.
Verwijdering grof vuil
Na aankomst bij de rioolwaterzuivering installatie wordt eerst al het grof vuil verwijderd door filtratie, daarna wordt het zand eruit gefilterd en opgevangen in een zandvanger. In geval van biologische reiniging word er zuurstof toegevoegd waardoor een geïmiteerd versneld natuurlijk proces ontstaat om het rioolwater te zuiveren. In de nabezinktank worden slibvlokken en bacteriën afgetapt en teruggepompt waarna het water uit de nabezinktank gezuiverd terug kan naar de rivieren en kanalen.
Rioolwaterzuivering proces
Het rioolwater is nog geen drinkwater maar men kan er wel in zwemmen. Om van rioolwater drinkwater te maken is een verder reinigingsproces noodzakelijk, waaronder het desinfecteren van het water waar nu nog veel bacteriën inzitten. Op welke manier deze reiniging wordt gedaan is afhankelijk van de werkwijze van de rioolwaterzuivering installatie. Buiten het afvalwater komt er ook veel regenwater in de rioolwaterzuivering terecht. Een onnodige overlast voor de rioolwaterzuivering installatie omdat regenwater van zichzelf al redelijk zuiver is. Om de rioolwaterzuivering installatie de overlast te besparen worden subsidies gegeven om het regenwater op te vangen en te hergebruiken.