Sfeer haard

Met een sfeerhaard wordt meestal een haard bedoeld die als belangrijkste functie heeft het brengen van sfeer en gezelligheid in een vertrek. Dergelijke haarden kunnen dan ook gebruik maken van diverse brandstoffen variƫren van hout en gas tot bio-ethanol en pellets. Afhankelijk van de woonsituatie, de plaatsingsmogelijkheden, het interieur en uiteraard de persoonlijke smaak. kiest men uit het grote scala aan sfeerhaarden juist die haard die hier het beste bij aansluit.

overstappen banner

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden is het gebruik van een sfeerhaard, indien dit niet op een juiste wijze gebeurt, niet zonder gevaar. Er komt namelijk vuur en warmte aan te pas wat kan leiden tot vervelende ongelukken indien men niet correct handelt.

Bij het maken van de keuze kan een deskundig adviseur vaak een belangrijke rol spelen. Samen met de klant kan deze namelijk de mogelijkheden afzetten tegen de voorkeuren en plaatsingssituatie. Uiteindelijk heeft natuurlijk de koper de doorslaggevende stem welke sfeerhaard het zal gaan worden.

Voor sfeerhaarden die gebruik maken van verbranding van brandstoffen om warmte op te wekken is vaak een afvoer nodig die de zogenaamde verbrandingsgassen kan wegleiden uit de ruimte. Werkt de sfeerhaard echter op elektriciteit dan is een dergelijke afvoer overbodig omdat hier geen sprake is van verbrandingsgassen. De warmte wordt immers gecreƫerd door het gloeien van de gloeidraden in de haard.

Sfeerhaarden kunnen niet alleen worden ingebouwd of ingezet in een schouw maar er zijn evengoed modellen die vrijstaand zijn. Het plaatsen van een sfeerhaard die een afvoer nodig is gebonden aan meer plaatsingsbeperkingen dan een haard die geen uitstoot van verbrandingsgassen kent. Doorgaans is het plaatsen van een elektrische sfeerhaard het eenvoudigst omdat deze vrijwel overal kan worden neergezet.

samenom banner