Soorten spaarlampen

Spaarlampen zijn vandaag de dag in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Het assortiment loopt uiteen van dimbare spaarlampen en bolletjes tot spaarlampen die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in de bouw. Deze spaarlampen zijn op hun beurt ook weer te verkrijgen voor de verschillende gangbare fittingen onder andere GU10, E14 of E27.

overstappen banner

Tegenwoordig zijn er spaarlampen te koop die in allerlei lichtarmaturen kunnen worden geplaatst zoals bolletjes en kaarsvormen maar ook spaarlampen die geschikt zijn om in spotjes te worden geplaatst. Verder zijn er naast de standaard (stick) spaarlampen ook zeer kleine spaarlampen op de markt gebracht evenals dimbare spaarlampen en exemplaren die de energieverslindende bouwlampen kunnen vervangen.

Er bestaan zelfs spaarlampen die een bepaalde tint of sfeer uitstralen. Een aantal soorten spaarlampen zijn zelfs voorzien van een sensor of ze kunnen als vervanger dienen voor halogeenlampen of lampen waarmee men planten kan laten groeien op een veel energiezuiner manier dan wanneer men gewone gloeilampen hiervoor zou gebruiken.

Voor bijna elke toepassing is tegenwoordig wel een geschikte spaarlamp te vinden. Zo kan men de oude gloeilampen die veel minder efficiƫnt waren gaan vervangen. Hiermee bespaart men niet alleen een heleboel energie maar zeker ook aanschafkosten. De spaarlampen zijn dan, ongeacht het soort, vaak duurder dan een passende gloeilamp, maar deze meerprijs zal men door de langere levensduur van de spaarlampen snel weer terug kunnen verdienen.
Er zijn spaarlampen in de handel die voorzien zijn van een gewone schroeffitting met een ingebouwde voorschakelaar maar ook spaarlampen die in twee standen kan worden gezet door middel van een aan/uitschakelaar. Verder zijn er nog spaarlampen zonder ingebouwde voorschakelaar maar met een steekfitting.

samenom banner