Spouwmuur kent een lange geschiedenis
Al in vroegere jaren werd in Nederland een spouwmuur geplaatst om de gevels te beschermen tegen
de vele regenbuien in ons natte klimaat, verplicht werden spouwmuren pas in 1960 waardoor ook de gewone mens beschermd werd tegen vocht- en schimmel door natte buitenmuren.
Spouwmuur isolatie
Een spouwmuur is eigenlijk een soort wand tussen de buitengevel en binnenmuur. Bij normale bakstenen verdampt het water dat door regen ontstaat vanzelf weer uit de gevel. Door de spouwmuur kan het water niet bij de binnenmuur terecht komen en blijft deze droog. Heeft men een siergevel met bijvoorbeeld mozaïek dan moet men ventilatie roostertjes of voegen aanbrengen omdat de lucht niet kan circuleren en het vocht door de ventilatie afgevoerd moet worden. In veel oude bakstenen muren zitten nog ventilatieroostertjes in de vorm van opengelaten voegen. Later onderzoek heeft uitgewezen dat deze koudebrengers bij het poreuze baksteen eigenlijk niet nodig zijn. Door de lucht tussen de gevel en het buiten spouwblad en de buitenlucht lost het vochtprobleem zichzelf op.
Spouwmuur geluidsisolatie
De spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenblad die aan elkaar vastgezet worden met spouwankers. Bij tussenmuren zorgen deze spouwmuren voor geluidsisolatie. De spouwankers zijn gemaakt van verzinkt staaldraad. Aan de zijde van het binnen spouwblad wordt isolatiemateriaal bevestigd bij de buitenmuren. In principe is de lucht die aan weerszijden van de spouwbladen binnen de spouwmuur circuleert voldoende om de spouwmuur droog te houden. Door de luchtcirculatie wordt echter ook de warmte verplaatst waardoor ondanks de dikte van de spouwmuur deze niet isolerend werkt.