Stookhout

Stookhout om mee te verwarmen

Stookhout is een andere benaming voor haardhout, brandhout en kachelhout. Het is echter altijd hout dat wordt gebruikt om warmte mee op te wekken door verbranding in een kachel, een haard of een vuurkorf. Het hout dient in handzame blokken gezaagd, gehakt en/of gekliefd te zijn.

overstappen banner

 

Hoe werkt Stookhout vroeger gebruikt?

In vroegere tijden haalde men het stookhout eenvoudig in het bos in de buurt en gebruikte zogenaamd sprokkelhout om het vuur mee aan te maken. Vandaag de dag is het meenemen van hout uit een bos, zonder nadrukkelijke toestemming van de eigenaar of beheerder, strafbaar en wordt het beschouwd als diefstal.

 

StookhoutStookhout kopen

Om aan stookhout te kunnen komen zal men in de meeste gevallen dus moeten betalen. Het stookhout wordt dus vaak gekocht. Er zijn tal van plaatsen waar stookhout te koop (en soms zelfs gratis) wordt aangeboden. Voor grotere partijen stookhout kan men terecht bij een houthandel of beheerder van een bos- of natuurgebied. Kleinere hoeveelheden zijn vaak ook te koop bij een tuincentrum of een bouwmarkt. In kranten en op het internet vindt men regelmatig advertenties van zowel particulieren als bedrijven die stookhout aanbieden.

 

Stookhout prijs

De vorm waarin dit stookhout wordt aangeboden is mede bepalend voor de prijs die ervoor wordt gevraagd. Boomstammen zullen goedkoper zijn dan houtblokken die al gebruiksklaar zijn. Dit prijsverschil is terug te voeren naar de arbeid die moet worden verricht om stookhout te vervaardigen.

Een andere vorm van stookhout is hout dat bijvoorbeeld vrijkomt bij de sloop van een gebouw of houten meubelstukken. Bij dit stookhout moet men er wel opletten dat er geen verf, lak, beits of ander beschermend materiaal op het hout is aangebracht. Dit veroorzaakt soms namelijk schadelijke stoffen wanneer het wordt verbrand.

Zoals het woord stookhout zelf al aangeeft betreft het hier hout dat gebruikt wordt om te stoken. Dit stoken kan gebeuren in een kachel of een haard. Het doel van het stoken is het verkrijgen van warmte. Aangezien men maar een beperkte hoeveelheid hout in een kachel of haard kan plaatsen moet dit in kleinere stukken worden gezaagd, gehakt danwel gekliefd.

 

Stookhout voor de haard of kachel

Deze stukken hout moeten een formaat hebben dat geschikt is voor de vulopening van de haard of kachel. Verder moeten ze voldoende zijn gedroogd en een vochtpercentage van minder dan 20 % hebben. In de regel betekent dit dat het stookhout minimaal een jaar moet drogen. Hierbij moet men erop letten dat het hout geen verf, beits, lak of een ander beschermingsmiddel meer bevat. Deze stoffen kunnen namelijk tijdens het verbrandingsproces schadelijke stoffen vormen en de gezondheid en/of het milieu schade toebrengen.

 

Stookhout als energiebron

Het gebruik van stookhout als energiebron kan een aanzienlijke besparing betekenen op de energienota. De centrale verwarming hoeft minder vaak, of zelfs helemaal niet, aangezet te worden. Dit is eveneens gunstig voor het milieu omdat het opwekken van elektriciteit in de meeste conventionele energiecentrales, en ook het gebruik van aardgas, de uitstoot van CO2 met zich meebrengen. Het stoken van hout is daarentegen CO2-neutraal omdat men evenveel CO2 verbrandt als dat het hout reeds heeft opgenomen uit de lucht.

 

Stookhout nadelen

Als nadeel voor het gebruik van stookhout kan worden aangehaald dat de opslag van het hout veel plaats in beslag kan nemen. Bovendien is stookhout niet altijd even voordelig zeker niet wanneer men dit moet kopen. Men dient dan een afweging te maken tussen de kosten voor het stoken van hout en het gebruik van elektriciteit en gas voor de centrale verwarming.

samenom banner